Ανυπόφοροι

Δημιουργήθηκαν το 1979 από δύο συμμαθητές στο Πρώτο Πρότυπο Γυμνάσιο Αρένων Αθηνών στην περιοχή της Πλάκας, το Στάθη Καλυβιώτη (κιθάρα/φωνή)  και το Γιώργο Γλυνέλη (μπάσο/δεύτερη φωνή). Τη σύνθεση συμπλήρωνε ο Γιώργος Δαμέλος (τύμπανα). Για ένα πολύ μικρό διάστημα, από το ’82 ως το ’83 πέρασε από τα πλήκτρα ο Κώστας Παπακίτσος (ex-Άουσβιτς), και στη θέση του ήρθε ο Γιάννης Χαραλαμπίδης. Είχαν έδρα στην αρχή τα Πατήσια και αργότερα τον Υμηττό για πρόβες.
Ζωγράφου, 8 Νοεμβρίου 1982

Ζωγράφου, 8 Νοεμβρίου 1982

‘Ηταν από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, καθαρόαιμο garage/punk συγκρότημα με ελληνικό στίχο, την περίοδο που μόλις είχε έρθει το punk στην Ελλάδα. Τα μέλη της μπάντας ήταν από τους πρώτους punks σε συμπεριφορά, εμφάνιση και τρόπο ζωής που εμφανίστηκαν στη χώρα, και όλοι τότε δεν ήταν πάνω από δεκαπέντε άτομα και όλοι τους μια παρέα. Το συγκρότημα ήταν επηρεασμένο ιδεοπολιτικά από τους Clash και από τον ήχο του μπάσου των Stranglers.    Δώσαν αμέτρητες συναυλίες, μερικές μεγάλες, όπως στην Φοιτητική Εστία Πατησίων και στο φεστιβάλ για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και το κλείσιμο κάποιων clubs της εποχής. Εμφανιζόταν για χρόνια στο “Χύμα” και στη “Σοφίτα” κι αυτό λόγω φιλικής σχέσης με τον ιδιοκτήτη, τον Ηρακλή από τους Ηρακλής Και Η Λερναία ‘Υδρα. Οι μοναδικές τους ηχογραφήσεις ήταν κάποια ακυκλοφόρητα demo που γράψαν σε διάφορα στούντιο της εποχής. Διαλύθηκαν στα τέλη του 1984, όταν η punk σκηνή στην Ελλάδα άρχισε να εμπορικοποιείται και να απομακρύνεται από την ιδεολογία και τον προβληματισμό σχετικά με κοινωνικά θέματα, όπως εκείνοι τουλάχιστον το έβλεπαν.

Club "Χύμα", 1984

Ο Γλυνέλης, παράλληλα με τους Ανυπόφορους συνεργαζόταν με τους Metro Decay και αργότερα έγινε μπασίστας του γκρουπ μετά την αποχώρηση του Μάστορη, τους South Of No North (όπου έπαιζε περιστασιακά μπάσο και πλήκτρα) και τους Ex-Humans (σε κιθάρα και πλήκτρα). Μετά τη διάλυσή των Ανυπόφορων, συνεργάστηκε για κάποιο διάστημα με τον Μάστορη των Metro Decay πάνω σε ανέκδοτες δουλειές τύπου electro. Ο Καλυβιώτης συνεργάστηκε με συγκροτήματα όπως Echo Tattoo, Low Noise, Enouma Elis μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου κάπου εκεί μαζί με την Κρίστι Στασινοπούλου, το Βαγγέλη Βέκιο και Κωστή Αναγνωστόπουλο, δημιούργησαν τους Σελάνα. ‘Επαίζαν σαν support συγκρότημα στη μπάντα του Παύλου Σιδηρόπουλου, και μετά τη διάλυσή τους, ο Καλυβιώτης συνέχισε να συνεργάζεται με την Κρίστι και να πειραματίζονται μαζί πάνω στην μουσική. Ο Χαραλαμπίδης συνέχισε στους Split Image.

Πλατεία Κύπρου, Καλλιθέα, 1984

Ευτυχώς που βρέθηκε η Ειρκτή και 27 χρόνια περίπου αργότερα έχουμε την πρώτη επίσημη κυκλοφορία των Ανυπόφορων. Τα τραγούδια “8 φορές” και “Λίγο πριν το τέλος” ηχογραφήθηκαν το 1983 και επανεπεξεργάστηκαν από το Χρήστο Μανωλίτση το 2010 και έτσι το πρώτο 7” της μπάντας είναι γεγονός! Πρόκειται για δύο minimal/synth punk συνθέσεις αρκετά δυναμικές και αντιπροσωπευτικές του ήχου των Ανυπόφορων. Το δισκάκι κυκλοφόρησε σε 400 αντίτυπα.

Σύνδεσμοι:

http://www.myspace.com/anypoforoi

http://www.anexartisi.gr/anypoforoi/anypoforoi.htm

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.